HuisdiercoachAppingedam

Begeleiding Kweek/Show.

Voor veel traditionele liefhebbers is het moeilijk om goede forse showvogels te kweken. Natuurlijk kun je van een te kleine vogel geen reus kweken, maar je kunt zeker tijdens de voorbereiding en kweek daar het nodige aan begeleiden. De basis dient natuurlijk een goed van formaat en kleur zijnde kweekvogel te zijn. Daaruit zullen bij een goede kweek best al redelijke showvogels te kweken zijn. Helaas missen deze vogels dan net dat beetje extra om bij de kampioenen te komen. En dat begint dus al voordat er aan de kweek begonnen word!

Voorbereiding Kweekperiode.

4 weken voor de kweekperiode begint dienen de hoeveelheid lichturen te worden verhoogd naar minimaal 16 uur. Mijn voorkeur heeft zelfs 18 lichturen.
In deze 4 weken is het zaak om de vogels “kweekklaar” te krijgen. Dwz. dat ze bij het koppelen in een dusdanige conditie zijn dat de beoogde partners elkaar makkelijk accepteren en er vrijwel direct tot paring en nestbouw word overgegaan. Deze conditie word bereikt door de vogels te voorzien van een hoger eiwitgehalte en rijkelijk te voorzien van de benodigde mineralen en aminozuren.
Gedurende deze 4 weken krijgen de vogels dan ook een eiwit/mineralen/aminozuren preparaat door het eivoer gemengd. HuisdierCoach Appingedam adviseert daar een preparaat van Beute voor. Namelijk de Beute Olympic MG Mix. 1 eetlepel met kop op 250 gram eivoer. Naast het verstrekken van een goede voor uw vogelsoort geschikte zaadmengeling is onze ervaring dat het patee eivoer van Orlux het beste word opgenomen en gevoerd door de vogels. Voor een goede opname van het eivoer dient u de benodigde hoeveelheid iets rul te maken met Duo Kruidenelixer Basis. Gedurende de 4 weken ter voorbereiding van de kweekperiode geeft u dagelijks 1 theelepel van het mengsel per 2 vogels. Dit dagelijks vervangen ivm bederf. Door het drinkwater DAFLOR in dosering van 10ml per liter water. Een wekelijks bad is zeker aan te bevelen. U kunt door het badwater 15 ml per liter Duo Kruidenelixer Basis doen. De vogels gaan er zeer mooi van glanzen.

De Kweek.

Na 4 weken in het verhoogde aantal lichturen te hebben gezeten en door het toepassen van het voer- en drinkwaterschema zijn de vogels in topconditie om voor nageslacht te kunnen zorgen.
Door ervaring is gebleken dat het raadzaam is om eerst de pop een dag in de broedkooi te doen alvorens de man erbij te laten. Zo kan de pop alvast de broedkooi verkennen en word ze niet direct de broedkooi door gejaagd. Na 4-7 dagen kan de broedgelegenheid verstrekt worden. Tot aan het leggen van het eerste ei gaat u gewoon door met het schema zoals tijdens de voorbereiding Kweekperiode.

Vanaf het eerst ei word er direct gestopt met toedienen van eivoer!

Het DAFLOR supplement blijft u gewoon het gehele jaar door het drinkwater doen in de aanbevolen dosering. Wanneer na een 13-14 dagen de eieren uitkomen kunt u weer beginnen met het toedienen van het eivoer zoals eerder beschreven. Geen bakken vol zoals we wel eens bij liefhebbers tegenkomen, maar 2 maal daags een volle dessertlepel (met kop)per broedkooi. Op deze wijze krijgen de jongen voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen binnen om een goed beenderenstelsel en verenpak te ontwikkelen.
Wanneer u meerdere ronden kweekt begint u gewoon vanaf het eerste ei het schema opnieuw.

Na de Kweek.

Na het uitvliegen worden de jongen gespeend en word het voer- en drinkwaterschema doorgezet zoals vermeld bij Voorbereiding Kweekperiode. Met name tijdens de rui en het op kleur komen van de jongen is de eivoermengeling met Beute Olympic MG mix van groot belang! Ook het regelmatig aanbieden van badwater met daarin 15 ml Duo Kruidenelixer per liter water is van groot belang voor de optimale ontwikkeling van het verenpak.

In voorbereiding op hun carrière als tentoonstellingsvogel dienen de jongen de eerste week (liefst 2 week) in een zogenaamde jongvogelkooi te worden gehouden. Concreet is dit een langere tentoonstellingskooi met 1 zitstok per vogel. Op deze manier leren de jonge vogels direct om te gaan met een kleinere ruimte alsmede het feit dat u in deze kooi voert en de waterflesjes vervangt. Na deze periode kunnen de jongen in een vluchtje om uit te groeien.

Wanneer de jongen op kleur zijn kan er gestopt worden met het dagelijks toedienen van het eivoermengsel. Dat kan dan teruggebracht worden naar 2 maal per week. In deze periode is de behoefte aan eiwitten niet groot en hoeft dan dus niet gegeven te worden. Overdaad schaad!

De Tentoonstelling.

Nadat u hebt uitgezocht aan welke tentoonstellingen er gaat worden deelgenomen word er een “plan de campagne” gemaakt. De uitgekozen vogels worden per tentoonstelling maximaal per 2 in een broedkooi gedaan, goed nagekeken op eventuele gebreken en gebroken veren worden voorzichtig verwijderd. Bedenk wel dat een veer ongeveer 6 weken nodig heeft om compleet volgroeid terug op plek te zijn!

Denk ook aan de hoeveelheid lichturen. Vaak gaat op een tentoonstelling het licht uit wanneer de medewerkers naar huis gaan, en pas aan wanneer de medewerkers S’morgens weer binnen komen. Pas uw lichturen daarop aan, zodat uw vogels bij thuiskomst niet in de rui vallen.

In deze voorbereidende periode gaat u gewoon door met het onderhoudsschema zoals de vogels dat gewend zijn nadat ze zijn gespeend. Nu kunt u eventueel de vogels dagelijks met een plantenspuit om de fijnste stand (vernevelen) besproeien met de verhouding zoals beschreven voor het badwater.
De laatste 7 dagen voordat de vogels naar de tentoonstelling gaan krijgen ze weer elke dag een theelepel eivoer per 2 vogels. Nu met 2! eetlepels Beute Olympic MG mix per 250 gram eivoer.
Door de plotselinge verhoging van het eiwit/mineralen/aminozuren gehalte schieten de vogels in showconditie en pompen zichzelf op. Hierdoor lijken de vogels groter en forser dan dat ze in werkelijkheid zijn.
Bij terugkomst van de tentoonstelling gaat u gewoon terug naar het onderhoudsschema.

Uitleg aanbevolen producten.

DAFLOR gefermenteerd knoflook- en honing extract:

Een supplement op basis van gefermenteerde knoflook en honing. DAFLOR verbetert de conditie en optimaliseert de prestaties. Voor meer info zie de productpagina.

Duo Kruiden Elixer Basis:
Een voedingssupplement op basis van Alcohol, Appelazijn, Magnesium citaten, Steranijsolie en Jodium. Daaraan zijn 68! Verschillende kruiden toegevoegd die allemaal bijdragen aan de gezondheid van onze vogels. Door deze kruiden blijven de vogels gezonder, groeien de jongen beter op en worden de kleuren dieper.

Beute Olympic MG Mix:
Een complete mix voorgekomen uit de wedstrijdduivensport met oa. Dierlijk eiwit, Multivitaminen, Mineralen en essentiële aminozuren waaronder Lysine. Door het hoge gehalte (49,4%) dierlijk eiwit en het aminozurenpakket. ontwikkelt het verenpak zich beter en worden de veren langer. Hierdoor word dus ook weer een optisch grotere vogel gekweekt.

Kortom: Door het gebruik van slechts 3 verschillende supplementen bent u in staat om daadwerkelijk vogels te kweken die beter van kleur en formaat zullen zijn. Zoals eerder vermeld dient de basis al van een goede kwaliteit te zijn om net dan beetje extra te kunnen kweken. Deze producten zijn natuurlijk bij ons te bestellen.

Ik hoop dat ik u hiermee van dienst heb kunnen zijn.

HuisdierCoach Appingedam
Ben Snijder
Trekpad 19, 9901 BS Appingedam
www.huisdiercoachappingedam.nl

copyright HuisdierCoach Appingedam 2018